

The Innocence of Youth
Dit vignet is gebaseerd op een foto uit die tijd en laat kinderen zien die spelen op de romp van een Fieseler Fi 103 Reichenberg IV bemande bom. Dit wapen werd in 1944 ontwikkeld op basis van de beroemde V1 vliegende bom om de nauwkeurigheid ervan te verbeteren; de Fi 103 werd gedropt uit een He 111 transportvliegtuig en had, nu aangedreven door zijn straalmotor, een bereik van ongeveer 30 minuten; de piloot had een zeer kleine kans om te parachuteren voordat het apparaat zijn doel raakte, maar net als zijn kameraden in de 'Leonidas' eenheid had hij zich vrijwillig aangemeld voor wat vrijwel zeker een zelfmoordmissie was. Afgezien van een paar fanatiekelingen, zoals Otto Skorzeny en Hannah Reich, die beiden nauw betrokken waren bij het project, viel dit soort missies niet echt in de smaak bij de Nazi-autoriteiten en het programma werd in maart 1945 stopgezet voordat er ook maar één missie kon worden uitgevoerd.
Door Dominique Jadoul

De Jagdpanzer 38(t)
Een jager die efficiëntie en productiezuinigheid combineert.
De Jagdpanzer 38(t), ook bekend als de Hetzer, is een Duitse tankjager ontworpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is gebaseerd op het chassis van de Tsjechoslowaakse T-38 lichte tank, zelf afgeleid van de Panzer 38(t), een infanterietank gebruikt door het Duitse leger vanaf 1939. De Jagdpanzer 38(t) werd ontwikkeld vanaf 1943, als antwoord op de noodzaak om een lichte, efficiënte tankjager te produceren die in staat was om te vechten tegen Sovjet- en Geallieerde pantservoertuigen en die tegelijkertijd gemakkelijker te produceren was.
Het voertuig was uitgerust met een Pak 39 75mm antitankkanon waarmee het de meeste vijandelijke tanks kon vernietigen. Het lage profiel en de schuine bepantsering boden goede bescherming tegen vijandelijk vuur. De Hetzer was 6,5 meter lang en woog ongeveer 16 ton, waardoor het ondanks zijn bescheiden afmetingen relatief mobiel en wendbaar was.
In het veld bleek de 38(t) Jagdpanzer uiterst effectief in hinderlaaggevechten en langeafstandsaanvallen. Door zijn kleine afmetingen was hij gemakkelijk te verbergen in het terrein en hij werd vaak ingezet in kleine eenheden om infanterie of gepantserde eenheden te ondersteunen. De relatief lichte bepantsering, hoewel effectief tegen wapens van klein kaliber, maakte het echter kwetsbaar voor aanvallen door krachtigere tanks of artillerie.
Ondanks zijn beperkingen drukte de Jagdpanzer 38(t) zijn stempel op de geschiedenis van pantservoertuigen in de Tweede Wereldoorlog. Het symboliseert de Duitse inspanningen om de effectiviteit van hun strijdkrachten te maximaliseren en tegelijkertijd de productie en logistieke uitdagingen van de oorlog te overwinnen. Na het einde van het conflict werden sommige buitgemaakte exemplaren gebruikt door legers van andere landen, met name de Tsjecho-Slowaakse strijdkrachten.
Door Florence Trigallez